Obligații fiscale privind camerele de închiriat în scop turistic

Te pasionează turismul românesc și serviciile de calitate? Atunci este important să ai în vedere normele fiscale impuse de ANAF privind camerele de închiriat.

Cum orice activitate care generează profit este impozitabilă, și închirierea în scop turistic a camerelor aflate în locuințe ce sunt proprietate personală presupune achitarea unor taxe și contribuții. Astfel că, prin Declarația 220 trebuie să declari veniturile realizate din închirierea spațiilor a căror capacitate de cazare este între 1-5 camere inclusiv, oferind posibilitatea găzduirii persoanelor ce călătoresc în scop turistic pe o perioadă de minim 24 de ore până la maxim 30 de zile într-un an calendaristic.

De menționat este faptul că această normă legislativă nu se aplică în cazul persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale și întreprinderilor familiale proprietari de structuri de primire turistică cu funcție de cazare certificată de Ministerul Turismului.

Cum se impozitează camerele de închiriat?

Conform opțiunii tale, veniturile pe care le realizezi în urma închirierii de camere în scop turistic pot fi impozitate pe baza normei anuale de venit sau în sistem real.

Impozitarea pe baza normei reale de venit este stabilită de către ANAF pe categorii de localități în funcție de județul de care aparține locuința aflată în proprietate personală. Prin urmare, până la data de 31 ianuarie inclusiv a anului în curs trebuie depus la ANAF formularul 220 intitulat „Declarația privind venitul estimat/norma de venit” însoțit de fișa capacității de cazare.

În eventualitatea în care produci venituri după de data de 31 ianuarie inclusive a anului în curs, trebuie să depui formualrul împreună cu fișa capacității de cazare în termen de 30 de zile de la data realizării câștigurilor respective. Normele anuale de venit stabilite pentru anul 2018 privind activitățile independente se regăsesc aici.

În ceea ce privește procesul de impozitare în sistem real, el se efectuează pe baza datelor din contabilitate. În calitate de contribuabil, poți opta pentru această formă de impozitare prin completarea și depunerea formularului 220 - „Declarația privind venitul estimat/norma de venit” până la data de 31 ianuarie inclusive pentru fiecare an fiscal ori în termen de 30 de zile în situația în care realizezi veniturile după 31 ianuarie inclusiv.

De asemenea, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui în care au fost efectuate câștigurile, trebuie să depui formularul 200 – „Declarație privind venitul realizat” prin care declari venitul net anual determinat în sistem real conform datelor înregistrate în contabilitate. De reținut este și faptul că dacă optezi pentru impozitarea în sistem real a veniturilor, ești obligat din punct de vedere legal să completezi Registrul de evidență fiscală și să conduci evidența contabilă.

Nu în ultimul rând, trebuie să ai în vedere organul fiscal responsabil de impozitarea veniturilor efectuate în urma închirierii camerelor în scop turistic ce se află în locuințele proprietate personală astfel:

- organul fiscal în a cărui rază teritorială ai adresa de domiciliu potrivit legii sau adresa unde locuiești efectiv în situația în care este diferită de cea a domiciliului;

- organul fiscal în raza căruia se află situat imobilul în cazul persoanelor fără domiciliu fiscal în România.

Reseteaza Parola

Introdu adresa de mail asociata cu contul tau si iti vom trimite un mail cu un link de resetare.

Back to Login