Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina

511 vizualizari

Ivit în peisajul cultural românesc la 1 August 1958, Muzeul Obiceiurilor Populare din orașul Gura Humorului a cunoscut, în timp, o evoluție ascendentă. La începuturi, inventarul eterogen pe care îl deținea a fost organizat în două secții ale Muzeului Raional Gura Humorului: etnografie și agricultură socialistă. În timp, muzeul și-a îmbogățit și diversificat colecțiile etnografice, și-a perfecționat tematica și mai ales, a găsit noi modalități de valorificare a patrimoniului etnografic material și imaterial.

Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina de astăzi este o instituție singulară în rețeaua culturală românească. Este singurul muzeu care a reușit să răspundă, cu mijloace muzeotehnice obișnuite, acel segment de spiritualitate definitorie pentru etnie, popor, națiune-tradiția populară.

Tematica muzeului a fost gândită ca o călătorie virtuală în universul spiritual al satului bucovinean din secolul al XIX-lea.

În acest spațiu virtual, vizitatorul este invitat să parcurgă principalele momente ale calendarului popular.

Creația remarcabilă pentru memorizarea timpului sacru și a activităților economice, calendarul popular este o adevărată chintesență de înțelepciune în care curgerea timpului nu este nici ternă, nici liniară ci se află sub semnul suprapunerii interdependenței dintre ritmurile cosmice, pe de o parte și cele vegetaționale, animaliere, nu în ultimul rând, umane, pe de altă parte.


Adresa
Strada Republicii, E58 2, Gura Humorului 725300

0 recommendations