Turnul lui Stefan cel Mare

Activitati & De vizitat in Piatra Neamț

vizualizari

Turnul lui Stefan cel Mare este clopotnita Bisericii Sfantul Ioan Botezatorul, din Piatra Neamt. Atat biserica, cat si turnul, fac parte din ansamblul arhitectural "Curtea Domneasca". Terminat de zidit in data de 28 octombrie 1499, turnul-clopotnita isi pastreaza inca si astazi forma lui initiala. Sfantul Stefan cel Mare, ctitorul atator locasuri de cult, a zidit si alte turnuri-clopotnita, insa cel zidit in Piatra Neamt le intrece parca pe toate, in eleganta si in arhitectura. Turnul lui Stefan cel Mare se prezinta sub forma unei prisme inalta de 19 m ce a servit de-a lungul timpului si ca loc de refugiu si aparare impotriva atacurilor vrajmasilor. La parter este o incapere cu bolta semicilindrica si cu doua ferestre mici in peretii de sud si vest, iar accesul se face printr-o intrare directa, pe latura de miazazi.

La primul etaj accesul se facea printr-o scara mobila, inlocuita astazi cu o scara fixa metalica, iar la camera clopotelor se ajungea pe o scara interioara fixa. Foisorul de paza de la turn a fost adaugat in epoca moderna.

Fatada Turnului-clopotnita construit de Stefan cel Mare a fost ornamentata cu discuri mici de teracota smaltuita si colorata care se mai pot observa si astazi pe alocuri. Deosebita este si camera clopotelor care prin urmele arcelor de sustinere si pandantivii de colt se aseamana cu o bolta semisferica. Aici sunt asezate 4 clopote de diferite dimensiuni.


Adresa
Piața Libertății, Piatra Neamț

Program

0 RecenziiInregistreaza-te cu Facebook, Google or LinkedIn


Sunt deja Robnb membru

Reseteaza Parola

Introdu adresa de mail asociata cu contul tau si iti vom trimite un mail cu un link de resetare.

Back to Login